Nackdelar med solarium

Den största och mest allvarliga nackdelen med solarium är den förhöjda risken att drabbas av hudcancer. Det beror på den ultravioletta strålningen. Den delas in i UVtanning-bed-165167_960_720A-strålning och UVB-strålning. Skillnaden mellan UVA och UVB är att UVB har mer energi och kortare våglängd. UVA tränger dock djupare ner. UVB-strålning stimulerar huden till att bilda melanin och bidrar också till att de övre delarna av huden blir tjockare. UVA-strålning ser till att de pigment som finns i huden blir ännu mörkare. Att sola i solarium ett tiotal gånger om året är inte så farligt, men den som solar flera gånger i veckan löper betydande risker.

Huden åldras i förtid

En skillnad mellan det naturliga solljuset och solarieljuset är att det sistnämnda innehåller mer strålning av typen UVA. Den tränger djupare ner i huden och energin i strålningen är skadlig för vävnaden. När vävnad och blodkärl skadas har de en tendens att förlora i elasticitet. Det leder i sin tur till rynkor, vilket brukar uppfattas som att huden ser äldre ut. Solarium kan faktiskt ha 3–4 ggr så hög UVA-strålning som vanligt solljus. Samtidigt betyder det inte nödvändigtvis att huden åldras 3–4 ggr snabbare, men i och med att till och med vanligt solande kan ge synligt åldrande av huden, måste den som utnyttjar solarium vara extra försiktig.

Lägg inte grunden till din solbränna i solarium

En mycket vanlig missuppfattning är att det är bra att “grunda” i solarium. Ett klassiskt exempel är svensken som ska åka på utlandssemester och vill se brun och snygg ut på stranden. Problemet är att om din hud inte är förberedd och fått en naturlig förtjockning och motståndskraft av den vanliga solen, är det rentav dumt att börja i solarium som är ännu mer kraftfulla. Dessutom finns ytterligare en risk. Gör du dig till exempel riktigt brun i ett solarium under vintern, sedan reser till Thailand under julledigheten, skulle du inte märka rodnaden i huden som fungerar som en varningsklocka för brännskador. Att förlänga en solbränna i solarium är en bättre lösning. Då är huden mer förberedd och klarar tuffare exponering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *