Är det lika bra att tillbringa en timme på stranden som i solariet?

Vad skiljer ett solarium från att bara sitta i solen? Den dagen solen skiner går du till solariet, eller hur? Går du till solariet och ligger i solen samtidigt? Kan du besöka ett solarium i solen? Här täcker vi några av de vanligaste frågorna om solarier och solen för att hjälpa dig.

Om svenska folket hade samma respekt för den naturliga solen som de har för ett solarium, skulle vi aldrig kunna stå i de brännande strålarna en timme åt gången.

Sverige har stränga lagar som styr garveribranschen. Detta gör det lättare att applicera lämplig dos UV-strålning på kroppen i solariet. Få människor tänker på att solen blir starkare när vi beger oss söderut. UV-indexet ger ett fascinerande mått på kontrastförhållanden.

När man jämför solens intensitet i Stockholmsområdet motsvarar 10 minuter utomhus ungefär 6 minuter under ett 100 W solariumsrör.
Tio minuters solbad i norra Grekland motsvarar ungefär nio minuter i ett solarium med ett liknande rör.
Tio minuter i den thailändska solen på stranden motsvarar 14 minuter i solariet under ett 100 W solarium.
I solariet eller när man solar på stranden är det viktigt att skräddarsy solexponering för din hudton.

I alla våra solarier hittar du FDA-godkända solarier med ett effektområde på 100–180 W, vilket möjliggör snabb, jämn solning utan risk.

Vad skiljer ett solarium från att bara sitta i solen?

Vad skiljer ett solarium från solen? Moderna solarier avger mer UV-A och mindre UV-B-strålning än solen. Människohuden blir snabbt brungrå när den utsätts för konstgjorda UV-strålar i en solarie. Denna kortlivade, UV-A-inducerade pigmentering uppnås genom exponering för ljus. För att uppnå en permanent solbränna (pigmentering) är det nödvändigt att stimulera celler (melanocyter) som producerar nya pigmentgranuler antingen med små doser UV-B-ljus eller med större doser UV-A-ljus (melanin). Dessa pigmentgranuler sitter djupare i huden och är initialt genomskinliga. När de utsätts för UV-strålar mörknar pigmentkornen i det övre lagret av huden och blir rödbruna. Varaktigheten av denna procedur är cirka tre till fem dagar. Pigmentgranulat mörknar som svar på UV-A-strålning, som interagerar med blodets syre för att producera denna effekt. När de stiger upp till hudens yttersta lager blir pigmentcellerna jämna och får en skyddande roll. Dessutom tjocknar din epidermis avsevärt under påverkan av UV-B-strålar, vilket ger ett visst skydd mot ytterligare solskador. Ett solarium ger samma skydd mot solen som ett solskyddsmedel med SPF 5 (beroende på hur mycket UV-B som finns i ljuset). Under idealiska förhållanden kan den svenska solen ha en 20-faldig effekt på den tidigare nämnda processen.

Den ultravioletta strålningen som sänds ut av solariet liknar den ultravioletta strålningen från solen, med en avgörande skillnad: solariet avger mindre UV-B-ljus, vilket gör det säkrare för huden. Varje gång du solar i ett solarium får du samma ljus (samma förhållande mellan UV-A och UV-B). Eftersom solens ljusstyrka alltid förändras ändras den inte. Sist men inte minst har solariet en viktig skillnad jämfört med vanligt solbad utomhus.

Det spelar ingen roll hur vädret är ute, du kan fortfarande njuta av Stockholms bästa solupplevelse när som helst!

Följ säkra försiktighetsåtgärder när du solar för att förhindra hudcancer.

Moderna solarier har en hög andel UV-A-ljus och en liten andel UV-B-ljus, vilket minskar risken för solbränna jämfört med att sola utomhus. Men som med vanligt solbad utomhus är måttfullhet nyckeln. Du kan inte påskynda solningsprocessen genom att spendera mer tid i solen. Att göra det är förenat med fara; du kommer att tappa ansiktet om du fortsätter. Som ordspråket säger: “Rom byggdes inte på en dag”, och det är inte heller en glödande solbränna.

Tan, ren fåfänga?

Du vet säkert redan att livet på jorden inte skulle kunna existera utan solen. Solens strålar ger alla levande varelser den vitalitet och överflöd de behöver för att frodas. Som art värdesätter vi solen och dess fördelar. Vetenskapen har bekräftat att solbad har positiva effekter på många fysiologiska processer, inklusive metabolism, neurologiskasystem, hjärta, cirkulation, blod och prestation. Eftersom vitamin D3 produceras när kroppen utsätts för solens UV-ljus kan solexponering i solarium under vintermånaderna öka vitamin D3-nivåerna, som kan användas för att behandla rakitis och benskörhet. Mycket lite tid spenderas i solariet för att kompensera för eventuell D3-vitaminbrist, och säkerligen mycket mindre än den tid som behövs för att uppnå en långvarig solbränna. Det är därför som garvning har andra fördelar än att bara se vacker ut.

Instruktioner för att uppnå en optimal solbränna.

Du vill inte spendera ens en minut i solen om du inte vill uppnå den så kallade “perfekta solbrännan”. Du måste arbeta på din solbränna om du vill uppnå en vacker, djupare färg. Vi rekommenderar att du börjar sola två till tre timmar i veckan, gradvis öka frekvensen en gång i veckan och sedan öka varaktigheten av varje solarium en gång i veckan till 15-20 minuter för att behålla din solbränna. Att använda solkrämer, som snart kommer att säljas i vår varuautomat, är en bra idé eftersom de har snabbare effekt. Precis som att Rom inte byggdes på en dag, tar en härlig solbränna tid och ansträngning.

Vilka förändringar sker i huden när en solbränna utvecklas?

Solbränna gör att överhuden (hudens yttersta lager) blir tjockare och mörkare. Pigmentet i den mänskliga epidermis fungerar som solskydd och förhindrar skador på de djupare lagren av vävnaderna på grund av långvarig exponering för solljus. Det är kombinationen av det nyproducerade pigmentet och mörkningen av pigmentgranulerna som ger dig en solbränna. Vanligtvis är detta kroppens svar på farorna med för mycket solljus.

Vad är egentligen fördelarna med ett solarium?

Du kan sola när du vill, dag som natt.
Att få en jämn och attraktiv solbränna i ett solarium är mycket enklare än på stranden. Om du nyligen har kommit tillbaka från en resa, kom och sola med oss ​​för att hålla din solbränna stark. Kostnaden för att komma till oss snarare än stranden på Mallorca för att uppnå den “perfekta solbrännan” är mycket lägre. Tiderna på dagen när solen går upp och när den går ner har olika effekter. På så sätt kan du sola när du vill utan att kompromissa med kvaliteten på din solbränna.