Får man D-vitamin från solarium?

I moderna solarier, dgozlkvs solarier som är nyare än 10-15 år, är det möjligt att få nästan lika mycket D-vitamin som vid solning utomhus. Det var de äldre modellerna som inte gav något D-vitamin. Anledningen är att det bara är den typ av UV-strålning som kallas UVB som bidrar till produktionen. UVA bidrar däremot inte till vitaminproduktionen. De lysrör som används i moderna solarier har dock förbättrats. De innehåller fortfarande mycket högre UVA-andel än vanligt solljus, men nuförtiden även en del UVB som hjälper kroppen att producera D-vitamin.

Varför är D-vitamin viktigt?

Det spelar en avgörande roll för uppbyggnaden av en stark benstomme och friska tänder. Orsaken är att D-vitamin hjälper tarmen att ta tillvara på kalcium. Skulle man ha brist på D-vitamin börjar kroppen att laka ur skelettet för att höja kalciumnivåerna, vilket i sin tur innebär ett svagare skelett och i värsta fall regelrätt benskörhet. D-vitaminbrist är lyckligtvis ovanligt bland svenskar. Vitaminet förekommer i animalisk föda, till exempel mjölk, smör, ost, fisk och kött. Svenskar äter traditionellt ganska stora mängder animaliska produkter. Dessutom kan kroppen producera sitt eget D-vitamin med hjälp av solljus. Ljus hy ger högre produktion än mörk hy. D-vitamin är fettlösligt. Kroppen har möjlighet att lagra ett överskott på ett bättre sätt än många andra vitaminer.

Är det värt att sola i solarium under vintern för D-vitamin?

Som nämndes ovan kan kroppen lagra D-vitamin i fett och kan klara en längre tid utan att drabbas av brist. Sedan får de flesta svenskar i sig mer än tillräckligt med D-vitamin genom animalisk kost. För vegetarianer kan det vara mer bekymmersamt. Många av dem äter redan kosttillskott för att få i sig alla nödvändiga näringsämnen. Sanningen är att just tillskott av D-vitamin på ett effektivt sätt kan kompensera för bristen på solljus under vinterhalvåret. Trots allt kan för mycket solariesolning ge kraftigt förhöjd risk för hudcancer och det gäller att vara försiktig med att överdriva användandet av solarium.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *