Hur du upptäcker hudcancer

Visste du att hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige? Att regelbundet undersöka din hud hjälper dig att upptäcka hudförändringar i ett tidigt skede. Om hudcancer upptäcks tidigt, ökar chansen att den går att bota.

Olika typer av hudcancer

Malignt melanom är den farligaste varianten. Den uppkommer i hudens pigmentceller. Inte sällan uppstår sjukdomen i födelsemärken eller leverfläckar, men den kan också uppstå direkt i huden. Vad som gör malignt melanom farligvaromuistissaantoluomientarkkailuun300317 är att den sprider sig. I värsta fall leder det till att cancern blir obotlig. Ett tips är att titta på exempelbilder. Cancertypen kan anta många olika former.

En mildare variant av hudcancer är basalcellscancer. Den sprider sig nästan aldrig till andra delar av kroppen. Dock brukar den alltid behandlas. Ytterligare en form är skivepitelcancer. Vanligtvis uppkommer den på handens ovansida, i ansiktet eller på kala delar av hjässan. Risken för att få skivepitelcancer ökar med stigande ålder.

Vad du ska titta efter

Pigmentförändringar som växer är en anledning till oro. Samma gäller för födelsemärken som börjar ändra färg, storlek eller form. Ett annat symptom på eventuell hudcancer är när födelsemärken eller leverfläckar börjar klia eller blöda. Malignt melanom brukar kännetecknas av bruna eller svarta fläckar med ojämn form och ojämn pigmentering. Håriga fläckar eller vårtliknande fläckar är däremot sällan ett tecken på cancer.

Främst är det förändringar man ska vara extra uppmärksam på. Börjar ett födelsemärke eller en leverfläck växa och bli mer ojämnt bör man absolut kolla upp det på en vårdcentral eller på en speciell hudmottagning. Som sagt är det avgörande att upptäcka malignt melanom så tidigt som möjligt. I extremfallet handlar det om liv eller död, vilket innebär att det är klokt att vara på den säkra sidan med konstiga hudförändringar.

Ett tips är att regelbundet göra en genomgång av huden framför en spegel. Genom att använda en helkroppsspegel och en handspegel går det att också undersöka ryggen. Närstående kan också hjälpa varandra att hålla utkik efter hudförändringar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *