Fördelar med att sola solarium

Jämfört med att sola på naturlig väg utomhus, finns vissa fördelar med att istället välja solarium. Den kan46f3a2a77beb6e1bc65474bd9ee9638aske mest uppenbara fördelen är att det är oberoende av väderlek och tid på dygnet. Alla platser är inte som Kalifornien med väldigt många soldagar. I Sverige kan det ibland kännas som att det går en hel månad med bara grått och trist väder. Sedan är vintern som bekant väldigt lång och mörk. De flesta arbetar under dagtid. Därför kan det kännas svårt att hitta en lämplig tid för att sola. Solen är som starkast och mest inbjudande när de flesta sitter fast på jobbet. Tack vare solarium går det att fixa en solbränna även under kvällstid.

Att bli brun i solarium brukar gå ungefär 3–4 gånger snabbare än att sola naturligt. När brännan byggs på snabbt har den också en tendens att bli jämn och fin. Det som försöker skaffa sig en samma brun färg på naturlig väg, genom att till exempel lägga sig på stranden, måste anstränga sig mycket hårdare och också vara mer uppmärksam för att färgen inte ska bli ojämn på olika delar av kroppen.

Avslappnande och bra för humöret

En kraftigt bidragande anledning till att solarium blivit såpass populära är att människor blir pigga och glada av att använda dem. Det har bevisats att människor mår bra av ljus. I Sverige är det faktiskt inte särskilt ovanligt att människor får en slags vinterdepression på grund av mörkret och brist på D-vitamin. Ett varmt och ljust solarium kan göra underverk för humöret och motverka nedstämdhet.

Dessutom ska solarium inte underskattas för den avslappnande effekten. Nuförtiden känner sig många stressade och tar sig aldrig tid för avslappning och eftertanke. En avslappnande stund i solariet där man drömmer sig bort från vardagens bekymmer kan ge positiva hälsoeffekter, inte minst psykologiskt. Likt allt annat ska man dock undvika att överdriva sitt solariesolande.

Nackdelar med att sola solarium

Den största och mest allvarliga nackdelen med solarium är den förhöjda risken att drabbas av hudcancer. Det beror på den ultravioletta strålningen. Den delas in i UVtanning-bed-165167_960_720A-strålning och UVB-strålning. Skillnaden mellan UVA och UVB är att UVB har mer energi och kortare våglängd. UVA tränger dock djupare ner. UVB-strålning stimulerar huden till att bilda melanin och bidrar också till att de övre delarna av huden blir tjockare. UVA-strålning ser till att de pigment som finns i huden blir ännu mörkare. Att sola i solarium ett tiotal gånger om året är inte så farligt, men den som solar flera gånger i veckan löper betydande risker.

Huden åldras i förtid

En skillnad mellan det naturliga solljuset och solarieljuset är att det sistnämnda innehåller mer strålning av typen UVA. Den tränger djupare ner i huden och energin i strålningen är skadlig för vävnaden. När vävnad och blodkärl skadas har de en tendens att förlora i elasticitet. Det leder i sin tur till rynkor, vilket brukar uppfattas som att huden ser äldre ut. Solarium kan faktiskt ha 3–4 ggr så hög UVA-strålning som vanligt solljus. Samtidigt betyder det inte nödvändigtvis att huden åldras 3–4 ggr snabbare, men i och med att till och med vanligt solande kan ge synligt åldrande av huden, måste den som utnyttjar solarium vara extra försiktig.

Lägg inte grunden till din solbränna i solarium

En mycket vanlig missuppfattning är att det är bra att “grunda” i solarium. Ett klassiskt exempel är svensken som ska åka på utlandssemester och vill se brun och snygg ut på stranden. Problemet är att om din hud inte är förberedd och fått en naturlig förtjockning och motståndskraft av den vanliga solen, är det rentav dumt att börja i solarium som är ännu mer kraftfulla. Dessutom finns ytterligare en risk. Gör du dig till exempel riktigt brun i ett solarium under vintern, sedan reser till Thailand under julledigheten, skulle du inte märka rodnaden i huden som fungerar som en varningsklocka för brännskador. Att förlänga en solbränna i solarium är en bättre lösning. Då är huden mer förberedd och klarar tuffare exponering.