S hr gr man fr att f en snygg och jmn solbrnna utan solskador

Förbereda din hud

Förbered huden för att få en snygg, jämn och säker solbränna. Ta bort döda hudceller och förenkla porerna. Använd en mild peeling två gånger i veckan eller oftare. Det ger dig en jämnare solbränna och minskar risken för skador. Exfoliera med en mild skrubb en gång per vecka. Ljusar upp huden, förbättrar cellförnyelsen och tar bort fläckar.

Använd solskyddsmedel

Tre sätt att förbereda din hud för solen är att använda solskyddsmedel, hydratera regelbundet och hålla din torrhetsnivå i schack. Alla tre är viktiga för att skydda dig mot solskador, åldrande och cancerförekomst som orsakas av solljus.

Genom att använda solskyddsmedel ökar du chansen till en jämn och hållbar solbränna utan några efterföljande problem. När det gäller valet av skyddsskyddsmedel, se till att alltid kontrollera SPF-nummer (solskyddsfaktor) på produkterna du väljer – je högre nummer desto bättre skydd mot UV-strålar. Oavsett om det är en mousserande lotion eller spray, se till att börja applicera innan den ursprungliga blekningen och upprepad applicering minst efter varje bad under dagen.

Att hydratera regelbundet inkluderar ofta att ta ett bra multivitamintillskott dagligen samt att dricka tillräckligt med vatten hela dagen särskilt innan exponering av solljus pågår. Fukthalten i hudcellerna varierar från person till person, men allmänt rekommenderas 8-10 glas per dag. Söker du lite extra hydrering, leta upp en bodylotion som innehåller aloe vera för att ge en extra dos fukt till huden.

Förutom vanlig hydrering måste man balansera sin torrhetsnivå genom att ta hand om sin kropp. Oavsett hur stressigt livet kan vara, lägg lite tid under rutinmässig rengöring och solexponering för att undvika stora skillnader nedanför ytan på hur ens kroppsbehov utvecklas över tid. Genom att rengöra och återfukta huden kontinuerligt kan man eliminera överflödig solskada och säkerställa en livslång jämn och fin bränna.

Förbereda huden med en peeling

En skonsam och effektiv peeling är ett viktigt steg för att förbereda din hud för att applicera solfångare, lotion eller spray. Genom att ta bort gamla döda hudceller och avlägsna orenheter och föroreningar kan du göra det lättare för din färgning att tränga igenom huden. Några solskyddsprodukter går rent in i porerna, vilket betyder att de ytor som inte har svalts ned grundligt kan bli multi-tonade om det inte har rensats ordentligt innan applicering.

Exfoliering är en konst som kräver balans – det är viktigt att ta bort döda hudceller utan att ta bort naturlig olja som skyddar ytan av din hud. Du vill uppnå en slätt yta, men inte för mjuk, eftersom det skapar problem när du bestrider solen. Beroende på typer av produkter du använder, var lite sparsam vid exfoliering; regelbundet peela en gång per vecka bör räcka om man använder lotion eller spray men upprepa om man använder olja till exempel inför badet.

En bra peeling innehåller mjuka ingredienser som syra polynasyloyethyl(PEG) baserade produkter som Alpha-Hydroxysyror (AHA), Beta-Hydroxisyrorna (BHA) och honungslypase med exfolierande partiklar som aktiverar cellfornyelseprocessen utan at riva ner den naturliga barrierern av epidermis eller lamina lucida – den slimmaste skikten till din hud.

Sola med måtta

Solen är bra för att producera D-vitamin och förbättra humöret. Men för att skydda din hud är det viktigt att sola med måtta. Det finns tips och tricks för att få en hälsosam solbränna. Följ dem så kan du garantera en glödande hud!

Välj rätt solskyddsmedel

Sola med måtta – en guide till att få en snygg och jämn solbränna utan att skada huden. För att skydda dig från solskador bör du använda solskyddsmedel som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. UVA-strålning tränger djupt ner i huden och orsakar åldrande, medan UVB-strålning orsakar brännskador.

Sunscreen bör väljas för sitt skyddsnivå. Prenumerera på termen SPF (sun protection factor) eftersom den avgör hur effektivt ditt solskyddsmedel är. SPF 15 ger 93% skydd, SPF 30 ger 97%, SPF 50 ger 98%, medan SPF 100 ger 99%. Föredra produkter som innehåller naturliga ingredienser som jojobaolja, aloe vera samt mikroniserade mineraler som titandioxid som effektivt reflekterar UVB strålar från huden utan att irritera den.

Börja med att ta en lång, långsam solning

För att få en snygg solbränna, är det viktigt att börja se sola långsamt. Om du lägger ut ett för stort utsatt område till solen kan det leda till brännskador eller överdriven blekning. Om du har en mycket ljus hud, ska du börja med att tillbringa 15–20 minuter i solen följt av ytterligare 15–20 minuter nästa dag. Efter det, bli gradvis inomhus och plockar upp den tid som krävs när din hud har blivit anpassad till solens starka strålar. Fortsätt att göra detta tills din bränna har byggts upp med en jämn ton och andra mönster oavsett om du använder ett skyddande ångor eller inte.

Välj rätt tid på dagen att sola

Vilken tid på dagen du ska välja att sola beror på din hudton, solens styrka och målet med dagen. Det är viktigt att se till att skydda din hud från för mycket solarstrålning, särskilt mellan peak-timmar 10.00-15.00 när UV-index är som starkast. Du bör undvika direkt solljus under dessa timmar eftersom det kan leda till solskador som brännskador, tidigare åldrande och skadade celler som orsakar melanom.

Om du vill ha en jämn solbränna som inte fullständigt perser huden, rekommenderas det att du vistas i solen sent på morgonen eller tidigt på kvällen när UV-index inte är så stark och möjligheten för brännskador successivt minskar. Solar best emellertid under en kortare period av tiden även under dagtid (ungefär 10-60 minuter), genom att trampa upp gradvis exponering (solning).

På stranden rekommenderas det att man börjar sitt solar under den tidiga tiden på morgonen (ungefär 09:00 – 11:00) eftersom UV-indexet oftast minskar naturligt senare samma dag. Om du har ljusare hudtyparna ta reda på om platsens friluftssolrum har maximala granser för tid samt melanintest innan du gör dina solarbesök för att minska risken för skador!

Återfukta huden

Få en glödande solbränna? Det kräver lite mer än att bara ligga i solen. Undvik skador – återfukta huden innan du går ut. Lotions, olja eller fuktmist – alla är bra! Återfukta för att huden ska hålla sig hydrerad, och skyddad från solens strålar. Låt oss nu ta en närmare titt på några andra sätt att skydda mot solskador – och få en snygg och jämn solbränna.

Använd en högkvalitativ fuktkräm

Vi är alla skyldiga att skydda våra hudar mot solens skadliga strålar, men det finns många sätt att få en frisk, gyllene solbränna. Några av de mest effektiva är att satsa på en fuktgivande rutin som hjälper till att bevara fuktnivåerna i din hud.

Använd ett högkvalitativt fuktgivande återfuktningsmedel utan alkohol som kan absorberas lätt av huden och bibehålla dess naturliga elasticitet och styrka. Var uppmärksam på ingredienser som kolsyra, A-, C- och E-vitamin samt aloe vera – de ger extra viktiga näringsbyggstenar till din solbrunare!

Använd en fuktgivande spray

Att få en snygg och jämn solbränna utan att ta skada på huden är ett gemensamt mål för många, men det kan vara en utmaning. För att säkerställa att din hud är preppad och återfuktad innan du blir brun är det viktigt att du använder en bra solkräm med UVA/UVB-skyddande ingredienser, men det finns mer än bara den. Några av dina andra kostymöjligheter inkluderar ett fuktgivande spray.

Fuktgivande sprayer är lätta formuleringar som appliceras direkt på huden som skydd mot excessiv torrhet. Eftersom vatten har en tendens att avdunsta kan ett fuktgivande spray behövas ibland för att bevara den naturliga hudfuktigheten och svettningen som skapas när man sover, tränar eller upplever en temperaturökning. Fuktsprayer kan också användas under tiden du solar för att undvika yttorrhet och uttorkning orsakade av solljuset.

Vanliga ingredienser i olika typer av fuktspray inkluderar lakritsextrakt, tillvalsyror, aloe vera-juice, vitamin-E-olja samt propylenglykol – alla som har till syfte att inte endast bibehålla den normala hudtonen utan också reparera skador orsakade av UVA-skador från solens strålar. Noggrann applikation av detta under tiden man solar bidrar till en jämnare bronsbrun ton som sammantaget kommer ge dig din optimala resultat när det gäller lysterhud.

Skydda dig mot solskador

Uppnå en snygg solbränna är ett önskemål för de flesta som njuter av solen. Det finns dock åtgärder som du ska ta för att skydda dig. Planering och sunt förnuft är viktigt. Låt oss kolla in några tips!

 • Bära solskydd. Att bära solskydd med minst solskyddsfaktor 30 är viktigt för att skydda din hud från solens skadliga strålar. Applicera solskyddet regelbundet och glöm inte att täcka upp med kläder och/eller solhatt på de mest solkänsliga områdena på din kropp.
 • Få en jämn solbränna. Se till att du ligger på rygg och mage under lika lång tid när du solar för att undvika en ojämn solbränna. Vrid ingen del av kroppen mot solen under längre tid än en annan.
 • Njut av solens strålar utan risk för skada. Förutom att bära solskydd och undvika en ojämn solbränna, är det också viktigt att undvika solen när den är som starkast mitt på dagen. Sök skugga och bär solglasögon för att skydda dina ögon från UV-strålar. Ta hand om din hud genom att återfukta den regelbundet med lotion eller after sun-produkter efter varje solning.

Använd ett solskydd som skyddar mot UVA- och UVB-strålar

För att skydda dig från skadliga UVA- och UVB-strålar måste du se till att du använder ett solskydd som skyddar både mot UVA- och UVB-strålar. För att fastställa vilket SPF som är lämpligt för din solackumulering bör du välja en faktor som erbjuder högre beskydd än buller exponeringstillfälle – desto fler kemikalier som finns i produkten, desto bättre.

Om du har en ljusare hudtyp, välj högre SPF; om din hud är medel till mörk, mildare faktorer kan fungera bra – men det är alltid inom ditt eget godtycke se till att vara omtyckt tillsammans med bruna partiklar och formler designade för deras vattenbeständiga egenskaper. Ingen produkt kan garantera 100% skydd, så det är viktigt att ta det lugnt när du solar – helst inte rak hud innan 10am eller efter 4pm naturligtvis!

Undvik upprepad daglig exponering helst i fruktansvärd utomhus nödvändighet nödsituation. Använd solbrunnsklappar tillsammans med aloe vera gel mot brinnande kontrollrelationer effekter av deras kombinerade ingrediens. Glöm inte vanlig moisturizer oljebaserade datorer beskyddande barrierer vilseledande hurtfult autenticiteten bevisportalen essentiell.

Använd en solhatt

En av de viktigaste skyddsåtgärderna när det gäller att undvika solskador är att använda sig av solhatt. Metoder för naturlig hudförsköning och solljusa fördelning a eftersträvas men have effekter endast med rätt sorts skydd.

Solhattar är långa löst siddande kepsar med smala skuggande brätten som blockerar strålar från ansikte, hals och axlar – alla betydande exponeringsområden. Solhattar finns i många olika stilar, inklusive stillhet, pannband, upprullade kepsar, cowboy-hatter och pappaskeppor. Den bästa typen kan ha en bred skuggbrätt som omger hela huvudet så att det inte finns några brister i exponeringen mot solen. Sidenmaterial har visat sig vara den bästa tyget för skyddande et idet sidenhatten kommer att absorbera fler UV-strålar samtidigt som den e minst 80 % transparent för syre och ventilerad.

Naturlig hudpigmentering kan skydda mot torrhet och sprickor, men alltför stora mängder UV-ljus exponering ökar risken för hudcancer och åldersflikar; detta kan dock undvikas genom att du dagligen använder riktiga solskyddsmedel under din vanliga dagkräm dessutom har en SOLHATT tillgnglig som du tar på dig innan du går utanför.

Undvik att sola mellan 12 och 16

Solning är ett av de bästa sätten att få en snygg och jämn solbränna utan solskador. Några timmar i solljuset som är begränsade till vissa tider på dagen – mellan 10 och 15 – är nödvändigt för att ligga steget före skadliga UV-strålar. Det finns dock några faktorer som du bör ta hänsyn till innan du begår dig ut i solljuset för att undvika potentiellt onödig skada pga solen.

Vid vad som kallas “solhaveriet”, den stundande dolda tröskeln, speciellt mellan 12 och 16, strålar från solen gör den tyngsta skadan. Detta är när strålningen i luften blir mycket intensivare; den starkaste strålningen har satt igång affekterar huden direkt, vilket innebär att UVB-strand exponering kan nu leda till brännskador om man inte skyddar sig ordentligt med skyddskläder eller skyddskräm.

Ljusa kläder reflekterar mycket ljus och ökar risken för brännskador, så det rekommenderas också att helst vara helt undgadde UV-strålning mellan 12:00 och 16:00 på dagarna med de mest energiska UVB. Använda solskyddsprodukter kan hjälpa dig att överdriva miljöns effekter på din hud, samtidigt som det förebygger att svångre kroppshinor orsakas eller upprepad exponering för fel timmar per dag till solljus.

Återhämta sig

Få en snygg solbränna? Inte lätt. Men du kan minska risken för skador och maximera din bränna. Följ dessa tips för att njuta av solen utan att oroa dig. Ingen skadad hud när du är tillbaka inomhus!

Följ en hälsosam kost

En hälsosam kost är en viktig ingrediens för att snabbt kunna återhämta sig från solen och hela tiden få en frisk och glänsande solbränna. Intag av antioxidantrika matvarer kan hjälpa till att eliminera fria radikaler som uppstår när man exponeras för stark solljus, samtidigt att det även ger nödvändiga vitaminer, mineraler och andra nyttiga näringsämnen som stöder cellförnyelsen. Ett balanserat intag av frukt, grönsaker, magert protein, fetter (som omega-3-fetter) och fibrer kan bidra till:

 • Förbättrad motståndskraft mot bakterier som orsakar solskador.
 • En sunt fungerande fettbarriären som skyddar dermis (midtlager av huden).
 • Behovsanpassad extra timmar i ultraviolett ljus.
 • Acceleration av uppbyggnadsprocessen i formade celler på de indragna platserna.
 • Snabbare reparation av skadade celler och redan befintliga freckles eller pigmenteringar.

Drick mycket vätska

För att hålla din hy återhämtad efter en dag i solen är det viktigt att dricka massor med vätska. Drick mycket vatten för att fylla upp förlorade mineraler, hjälpa dig själv få lite extra näring och kyla av kroppen så fort som möjligt – vilket hjälper till att skydda din nya solbränna från skada. Andra goda val är rött te och kokosvatten, som har antioxidantegenskaper som skyddar mot oxidativ stress.

Förslag på drycker som borde undvikas inkluderar alkohol och koffeinberikade drycker, eftersom de kan uttorka din hy ytterligare. Söta energidrycker (som Red Bull) innehåller ofta socker, vilket kan vara skadligt för huden.

Undvik att sola när du är trött

Solar på rätt sätt är nyckeln till att få en snygg, jämn solbränna utan att behöva oroa sig för negativa långsiktiga skador som tydligen ofta uppstår. Undvik att sola när du är trött eftersom kroppen inte kan reglera sin utsatts vid exponering för strålar. Om du har trötta ögon efter en lång arbetsdag, undviks det dessutom – solljuset kommer inte att ha samma mjukande effekt på dina ögon som vecklade handdukar och hydrokortisoner gör för huden. Faktum är att det kommer att se precis motsatt ut. Kanske det yttersta syftet av din solbränna undviks om detta sker så ha i åtanke nedanstående viktiga punkter:

 • Undvik att sola när du har trötta ögon eller är trött.
 • Försök planera ditt solarbeteende – se till att aldrig sova under solningen.
 • Använd en god SPF-kräm 30 minuter före exponering för ultraviolett strålning.
 • Använd en aloe vera-baserad spegelglas hudpreening innan och efter solarbeteende.
 • Vidta extra personliga skyddsbestyr inomhus – dra ner gardinerna, täck stora glasfönster med filtar och so on.

Vanliga frågor

Vad är det bästa sättet att få en snygg och jämn solbränna utan solskador?

Det bästa sättet är att använda en self-tan-produkt, som ger dig en jämn solbränna utan att skada din hud. Välj en produkt som passar din hudtyp och applikera den jämnt över hela kroppen.

Kan jag få en solbränna utan att utsätta mig för solen eller en solarium?

Ja, du kan använda en self-tan-produkt eller en bronzer-produkt för att få en solbränna utan att utsätta dig för skadliga UV-strålar.

Hur applicerar jag en self-tan-produkt för att få den jämnaste solbrännan?

För att få den jämnaste solbrännan, bör du först exfoliera din hud för att ta bort döda hudceller. Applicera sedan produkten med en handske eller bomullstyg och försök att undvika missfärgningar och fläckar.

Behöver jag fortfarande använda solskyddsmedel om jag använder en self-tan-produkt?

Ja, det är viktigt att du fortsätter att använda solskyddsmedel eftersom self-tan-produkter inte ger något skydd mot solskador.

Kan jag kombinera en self-tan-produkt med användning av solskyddsmedel?

Ja, du kan använda båda produkterna tillsammans. Applicera solskyddsmedel först och låt det torka in innan du applicerar self-tan-produkten.

Kan jag duscha efter att jag har applicerat en self-tan-produkt?

Det är bäst att vänta minst 4-6 timmar innan du duschar efter att ha applicerat en self-tan-produkt för att ge produkten tid att utvecklas fullständigt.