Har du aldrig använt solarium förut är det bra med lite tips. Allra vanligast är att folk är rädda för att bränna sig. Eftersom moderna solarier brukar ha en hög andel UVA-strålning och ganska låg andel UVB-strålning är det faktiskt mindre risk för att bränna sig än i vanligt solljus. Dessutom har man alltid koll på tiden tack vare tiduret. Ett tips som ny kund är att alltid börja försiktigt. Trots allt har människor olika hud typer och olika känslig hud. Till exempel är många naturligt blonda nordbor relativt känsliga för solen. De flesta har dock en bra uppfattning baserat på sina egna erfarenheter av hur solen påverkar dem.

Kom ihåg att du inte kan påskynda en snygg solbränna genom att sola mer intensivt. Att till exempel sola under dagen och sedan sola i ett solarium under kvällstid är ingen bra idé. Vill du bli vackert solbränd måste du ha visst tålamod. Var ute i god tid och riskera ingenting i onödan.

Att tänka på innan du solar i solarium

Egentligen är det ingen större skillnad jämfört med att sola utomhus. Använd inte kosmetika. Helst ska du ta bort smink och parfym i god tid, gärna ett par timmar innan du tänkt besöka ett solarium. Då undviker du eventuella fläckar och hudirritationer. När du solar i solarium använder du inte solskyddsmedel. Läs de anvisningar som gäller angående hygien och säkerhet. De ska alltid finnas tydligt angivna. Kom också ihåg att använda de tilldelade skyddsglasögonen, du riskerar annars att skada din syn Har du någon form av hudproblem eller äter någon medicin som gör dig ljuskänslig bör du rådgöra med läkare innan du solar i solarium. Se även till att det solariecenter du besöker är seriöst. Det ska finnas gott om rengöring och instruktioner om hur solandet och hygienen i solariet går till. Solarierna ska även hålla hög kvalitet och inte vara av allt för gammal modell. Ibland är det värt att betala lite extra för att vara säker på att stället man besöker håller måttet för vad som anses vara nödvändigt när det kommer till hygien och säkerhet.

Att sola i solarium ersätter inte solskyddsmedel

Bara för att man blivit brun betyder det inte att man är immun mot den skadliga effekten av ultraviolett strålning. Att huden byggt upp viss motståndskraft är bra, men många överskattar effekten av det naturliga solskyddet. Bara för att du förberett dig på hemmaplan inför solsemestern bör du fortfarande använda korrekt solskydd och vara uppmärksam på när huden rodnar eller ser röd ut, eftersom det är tecken på att du solat för länge. Att förbereda huden inför kommande solsemester är heller ingen bra ide. Många har missuppfattat det hela och tror att de ska bli jättebruna utomhus om de solar solarium lite extra innan de ska ut i den riktiga solen. Detta är en myt. Du blir inte snabbare brun eller mer brun bara för att du har solat solarium innan din solsemester, ett solarium består mestadels av UVA strålning som gör att huden blir brun, men väldigt lite UVB strålning som kan göra att du bränner dig men som samtidigt hjälper huden att bli tjockare och skydda sig mot de skadliga strålarna.

Sola inte för mycket

För de flesta är det väldigt frestande att kunna ha en härligt solbränd hud året om, men tänk på att det aldrig är bra att sola för mycket, varken i solarium eller utomhus. Huden åldras i förtid av för mycket solning samt ökar risken för hudcancer. Det är även lätt att man blir ”solblind” och inte själv ser hur brun man verkligen är och försöker hela tiden uppnå en brunare nyans. Detta gör att många lätt blir beroende. Det är alltid bäst att sola med måtta och följa de riktlinjer som rekommenderas när det kommer till solariesolning. Det kommer både du och din hud att må bättre av.